De Bellicon trampoline

De reden waarom een fitness trampoline heilzaam kan zijn bij lipoedeem

Irene Captijn blog

Door Irene Captijn

Onderzoek naar ondersteuning van de lymfen met de Bellicon trampoline.

Je ziet het weleens op de tv voorbij komen. Van die enthousiaste mensen die een workout doen op een mini trampoline. Het ziet er altijd super leuk uit om te doen.

Nu blijkt dat rustig bouncen op de trampoline geweldig kan ondersteunen bij het draineren van de lymfe. Denkt u bij bouncen niet aan het loskomen van de mat, maar eigenlijk meer aan het in-veren op de mat, zonder daarvan los te komen. Een Bellicon trampoline heeft hierbij de voorkeur boven een trampoline met stalen veren.

Denk bijvoorbeeld aan de soepele springmat en de sterke elastiekringen. De Bellicon is veel elastischer dan minitrampolines met harde, stalen veren; hij veert duidelijk dieper door en veert ook hoger terug. Tijdens het bouncen zorgt de voortdurend wisselende zwaartekrachtbelasting voor buitengewoon positieve reacties van lichaam en geest. De lymfe worden bij iedere bounce door de kleine spiertjes enorm geactiveerd.

“Springen op een bellicon maakt blijmoedig en alles zit erin: ritme, coördinatie, evenwicht, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en ontspanning. En dit alles zonder schokbelasting op je rug en gewrichten door de unieke elastieken vering. Heerlijk om te doen!”
( Remy Draaijer, CEO Bellicon NL )

Doctor Nele deVoogdt, werkzaam in het Ku Leuven (B) heeft samen met Wouter Hoelen, fysiotherapeut in de Berekuyl te Hierden (NL) een onderzoek gedaan tijdens een congres.

Bij een gezond testpersoon is er vloeistof tussen de tenen ingespoten , welke je met een infrarood camera kunt volgen. De testpersoon in kwestie moest op de plaats 10 keer de hielen om en om optillen op de plaats. Er werd gekeken waar de lymfevloeistof zich op dat moment bevond  en  werd er een streepje op die hoogte op het been gezet. Daarna deed de testpersoon hetzelfde, maar dan op de Bellicon. De lymfevloeistof was 2x zo ver gekomen. Dit werd een aantal keren herhaald. Het andere been is ook bekeken. Er is toen eerst gestart met de Bellicon en daarna op de grond staan om de stap op de plaats beweging te maken. Dit om het zo eerlijk mogelijk te bekijken. Het effect was ook dit keer weer dat er 2x zo veel lymfe vloeistof verplaatst was als bij gewoon op de grond stappen. 

Een groep lipoedeem vrouwen heeft de trampoline aangeschaft na deze te hebben uitgetest bij Wouter Hoelen in de praktijk. Klacht bij lipoedeem is naast de ophoping van vet in de ledematen, dat er ook vaak vocht op den duur gaat zorgen voor toename van de klachten.

De eerste ervaringen zijn veel belovend. Na 1 week 2x bouncen van 5 minuten per keer, gaan de dames vaker naar het toilet, de benen voelen lichter, lopen gaat makkelijker, trap lopen gaat makkelijker en bovenal, het bewegen wordt als leuk ervaren. En laatst genoemde is bijzonder bij een aandoening waarbij bewegen vaak alleen maar pijn doet!

Nu hoef je natuurlijk geen lipoedeem of lymfoedeem te hebben om te kunnen trainen op de Bellicon.

Het is voor alle leeftijden!

Het bevordert de conditie, versterkt die spieren, werkt tegen osteoporose, verbetert de hart-longfunctie, versterkt het immuunsysteem en is bovendien leuk om te doen.

Ervaringen met de Bellicon

Leontine

Ik heb de Bellicon nu een maand of twee. In het begin heb ik er weinig op gestaan omdat ik heel duizelig was.
Nu dat voorbij is moet ik mezelf met dit warme weer echt inhouden om er even niet op te gaan staan. Ik vind het ontzettend leuk om te doen!! Ik doe mijn jaren 80 zweetband om mijn hoofd en ga er voor! Muziek aan en bouncen maar. In het begin 5 minuten, toen 10, toen 20, toen 30 en nu weer naar 20 omdat ik stiekem toch te fanatiek werd. Want ik deed niet alleen meer bouncen, maar ook zachtjes springen. Dat is zo ontzettend leuk!! Figuren springen op de mat op heerlijke muziek.

fanatiek

Tegenwoordig probeer ik iedere dag 20 minuten te bouncen en heb ik van de week een app op mijn telefoon gezet waar ik op kon zien dat ik 950 jumps had gemaakt en een kilometer had gesprongen in 22 minuten. Het is voor mij een uitdaging om steeds wat verder te gaan, hoewel ik mezelf ook moet terugfluiten omdat ik soms zo fanatiek ben dat ik door mijn versleten knie bijna niet meer kan lopen.De sokken die erbij kwamen zijn ook echt fijn om mee te bouncen. Sinds ik dagelijks press in mijn lymphapress was ik al 2 kilo kwijt, nu met de Bellicon en overschakelen richting het Paleo dieet is er inmiddels 5.5 kilo vanaf en ik voel me er ontzettend goed bij. Van mij krijgt de Bellicon een dikke 10!

Maryke Bellicon

Marijke

Ik ben op de lipoedeemdag in Almere geweest en heb daar toen de uitleg gehoord.
Maar ik zag het daar niet zitten om daar te oefenen, omdat ik ook Polyneuropathie heb en daardoor minder evenwichtsgevoel.

Samen met een vriendin zijn we op 17 april naar Zandvoort geweest. We wonen in Zoetermeer.
Prive uitleg gekregen en ook geprobeerd.
Advies gekregen om elastieken te nemen die voor een lager gewicht geschikt zijn, omdat ik zeer waarschijnlijk toch niet anders ga doen dan bounchen. Een Bellicon gekocht samen met de 2 steunen.

Paste ook allemaal met gemak in mijn UP.
Thuis meteen in elkaar gezet en geprobeerd.
5 min gebounched en wat duurde dat lang.
Donderdag ’s morgens voor het ontbijt weer 5 min. en dat ging veel beter. Die dag nog 3 x 5 min gebounched.

Vrijdag moest ik niezen en ik voelde mijn buikspieren.
Sinds die dag bijna elke dag 4 x 5 min en dat langzaam opgebouwd naar 4x 8 min.

Na ruim 2 weken ging ik weer naar mijn fysio voor MLD en zij kon voelen dat mijn benen minder gespannen waren en soepeler.
Je bloeddruk zou ook dalen van het bounchen, maar daar heb ik nog niets van gemerkt.
Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden.

Testimonials

Wat anderen zeggen

Alle ervaringen die beschreven zijn, zijn persoonlijk. Iedere ervaring is weer anders en kan dus van elkaar verschillen.

"Ik gebruik hem voor het stimuleren van de lymfe-afvloed en het blijft een heerlijke manier van bewegen. Een muziekje erbij en gáán"
Tatjana lipoedeem Bellicon
Tatjana
Tekstschrijfster
"De Bellicon is onderdeel van mijn dagelijkse ochtendritueel. Het zet m'n lymfen goed aan. Dat merk ik de hele dag door"
Cee lipoedeem Bellicon
Cee
Coach vakmanschap
"De Bellicon is mijn beste sportvriend. Door mijn omvang en door de pijn in mijn benen kan ik met sport niet zoveel kanten op, maar bewegen hierop is leuk en houdt mijn benen soepel"
"Ik heb de Bellicon aangeschaft om de lymfeflow op gang te brengen gezien ik lipoedeem en lymfoedeem heb. Maar dat het zo leuk zo zijn om te bewegen op de Bellicon had ik van te voren niet gedacht! Je hebt een legio aan oefeningen die je erop kan doen."
Elmie Bellicon lipoedeem
Elmie
Persoonlijk begeleider
Bellicon premium
Nog meer fijne

Ervaringen

“Ik ervaar minder knellende armen, soepelere benen, traplopen gaat makkelijker… Ik kan ook langer achter elkaar lopen”

“Het voelt als een goede doorstroming van je lichaam. Ik gebruik het als opstart voor de dag”

“Ik voel mij fitter en minder stijf, maar ook voel ik mij geestelijk beter omdat ik weer meer aan het bewegen ben”

“Als ik echt een hele week oefen, merk ik dat wel in mijn beenspieren en dat vind ik positief. na het oefenen merk ik dat ik echt moe ben in mijn benen, maar wel voldaan. Trainen op de Bellicon ervaar ik als erg prettig. Het is zo leuk dat ik soms te lang doorga en eigenlijk te moe ben. Ik zwem ook 3″x per week en wandel 2 à 3 x per week en gebruik de Bellicon op dagen dat ik niet op een andere manier kan sporten”

“Ik raak meer vocht kwijt omdat ik meer moet plassen. Ik raak meer afvalstoffen kwijt. Ik denk dat ik meer effect zou kunnen hebben, maar mijn gezondheid is achteruit gegaan, dus het effect van de Bellicon is niet zo goed te meten”

“De Bellicon heeft er (samen met het gebruik van steunkousen van teen tot taille en een streng dieet) voor gezorgd dat ik weer een heel eind kan lopen en ik voel mij een compleet ander mens. Het klinkt raar om dat nu zo op te schrijven, maar het is gewoon zo. Kon ik in oktober 2014 bijna niet eens lopend naar de brievenbus buiten, aan de straat, nu loop ik op de golfbaan weer (bijna) 9 holes en dat is ongeveer 4.5 km bultje op en af”

Enthousiast geworden?

Bestellen doe je de Bellicon online.