Leontine Bestrijdt Bodyshaming Met Lichaam

Leontine zet zich in tegen fatshaming en voor meer bekendheid omtrent lipoedeem. Ze deelt haar verhaal omdat ze vindt dat haar aandoening, zelfs bij huisartsen, vaak nog te onbekend is.

Leontine: Fatshaming. Je hoort en leest er steeds meer over. Laatst nog de hele discussie over de plussize paspop van Nike en de domme comments daarop van Olcay en Carolien. Dit leidde tot het ontstaan van de hashtag #wenermaaraan. Mensen die mij kennen, snappen dat ik hier uiteraard ook aan meedeed. Want ik ben wel klaar met alle fatshaming en met het verstoppen van mijn lijf.

leontine wondervol

Verboden medicijn

Ik was in de puberteit toen ik ineens dikker werd. Vooral op mijn benen en bij mijn onderbuik. Ik ging op dieet, ging op een lijnclub met allemaal volwassen vrouwen (op mijn 14e notabene) en viel wel af, maar niet op mijn benen. Uiteindelijk kreeg ik van de huisarts een middel voorgeschreven dat inmiddels verboden is. Mijn benen werden er niet dunner van. En rond mijn twintigste gingen mijn armen ook gezellig meedoen.

Eetstoornis geboren

Jaren gingen voorbij. Na een crashdieet kwam ik weer aan en zo ging ik lekker door. Ik werd steeds dikker. Periodes met bijna niets eten wisselden zich af met periodes met veel te veel eten. Een eetstoornis was geboren. De dokter zei dat ik gewoon moest afvallen. Verder was er niets aan de hand.

Het lijf waar ik ooit trots op was geweest, was het lijf geworden wat ik verafschuwde en het liefst verstopte. Want het was zo verschrikkelijk uit verhouding. Hele dikke armen, hele dikke benen en billen, maar wel een smalle taille. Geen kleding die normaal paste.

lipoedeem leontine jong

Emotioneel moment

Uiteindelijk viel het kwartje toen ik een foto van iemand met lipoedeem zag staan in een weekblad. Na een diagnose bij de dermatoloog bleek ik inderdaad lipoedeem te hebben. Een voor mij zeer emotioneel moment. Het lag tóch niet aan mij. Al dat lijnen – zonder resultaat – had een oorzaak: een chronische ziekte.

Hierna is het balletje gaan rollen en ben ik mijzelf volop in lipoedeem gaan verdiepen. Langzaamaan vond ik mijn weg, maar nog steeds bleef er die schaamte voor mijn lijf en het probleem dat ik niet wist hoe ik mij moest kleden, hoewel ik om mij heen hoorde dat ik er altijd verzorgd uit zag.

TV-programma Fred van Leer

Toen zag ik de oproep voor het nieuwe programma bij TLC: Fred van Leer: Alles uit de kast. Ik waagde de stap en gaf mezelf op. En wauw, wat heeft dat veel gedaan met mij. De uitzending was vorig jaar mei, en nog steeds krijg ik positieve reacties. Maar het mooiste is dat ik van mezelf heb leren houden, dat ik er mag zijn zoals ik ben. Sindsdien probeer ik om zoveel mogelijk bewustzijn te creëren voor lipoedeem, onder andere door mijn lijf te laten zien.

Zo deed ik vorig jaar mee aan een fotoshoot voor een kalender voor en door lipoedeemvrouwen. En niet zomaar een fotoshoot, nee…. in lingerie! En het mooiste is dat ik er ook nog eens enorm trots op ben. Dit had ik twee jaar geleden niet kunnen denken, dat ik trots zou zijn op een foto van mezelf in lingerie!

lipoedeem leontine fred

Liposuctie

Ik zit op dit moment middenin een liposuctietraject. Voornamelijk omdat de lipoedeem enorm veel pijn doet en het mij echt beperkt in mijn dagelijkse doen en laten. Mijn gehele armen zijn behandeld en ook de binnenkant van mijn bovenbenen. Dat ik nu voor mijn doen dunne armen heb, is uiteraard mooi meegenomen. Ik kan nu ineens t-shirts uit de reguliere collectie aan.

Ook tijdens dit traject probeer ik de fatshaming en bodyshaming weg te krijgen. Ik deel dus foto’s van mijn lijf voor en na de liposuctie. Handig voor mezelf, omdat ik de verschillen dan goed zie. Maar ook fijn voor anderen, die kunnen zien wat liposuctie doet. Ik heb nu pijnloze armen en met mijn benen gaat het ook goed. In november heb ik operatie nummer drie: mijn heupen. En volgend jaar ga ik vrolijk verder.

leontine lipo

Niet schamen

Maar om welke reden iemand ook voller is, het zou niet mogen uitmaken. Of iemand nu ziek is, gewoon van lekker eten houdt, of voller wordt door medicatie. Ik vind dat ieder lijf gezien mag worden. Of iemand nu dun of dik is. In ieder lijf schuilt namelijk een uniek persoon, die de moeite waard is om te leren kennen. En niemand zou zich moeten schamen voor zijn of haar lijf, hoe dat lijf er ook uit ziet. “

Bron: Telegraaf en Wondervol

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *