Liposuctie

Liposuctie bij lipoedeem, een ingewikkelde zaak?

Irene Captijn blog

Door Irene Captijn

Liposuctie is een lastige methode om te bespreken. Dit komt omdat het aan de ene kant niet bewezen is dat het vooral op de lange termijn een oplossing biedt bij lipoedeem (volgens het zorginstituut Nederland red.), maar aan de andere kant zijn er vele positieve verhalen van vrouwen die erg opgeknapt zijn na hun liposuctie.

Kanttekening: Liposuctie wordt NIET vergoed door de zorgverzekeraar. Ook niet met aandragen van brieven van specialisten, huisartsen of psychologische rapporten. 

Ook naar deze medische ingreep moet veel meer onderzoek komen voordat zorginstituut Nederland het als een juiste behandeling kan gaan zien bij lipoedeem. Zolang dit niet gebeurt, zal de behandeling niet vergoed worden. 

Er zijn ondertussen heel veel verschillende aanbieders van liposuctie bij lipoedeem. Iedere aanbieder heeft zo zijn eigen methode en ook zijn eigen prijs. 
Als advies kan ik meegeven om niet met de eerste de beste in zee te gaan mocht je liposuctie overwegen. Doe een aantal consulten bij verschillende behandelaren en kijk waar je het beste gevoel aan overhoudt. Hier is niets mis mee!

01

Foto hierboven: Website dokter Amron (USA)

Liposuctie bij lipoedeem geschiedt in principe niet onder narcose. Zeker boven een bepaald BMI is het risico van een narcose te hoog, waardoor een arts dit niet doet. Tijdens de behandeling ben je dus bij kennis, waardoor je  de dokter mee kunt helpen door bijvoorbeeld te draaien op de operatietafel. 

Eerst wordt er een vloeistof in het te behandelen gebied gebracht hetgeen verdooft en het vet ‘los’ maakt. Na inwerken kan de arts met een speciale canule het vet weg gaan zuigen.

Iedereen ervaart de behandeling anders. De ervaringen liggen dan ook te ver uit elkaar om hier iets definitiefs over te kunnen schrijven.
De behandelende dokter kan je uiteraard alles vertellen over de gebruikte technieken en manier van nazorg.

artsen lipoedeem

Hierboven zijn een aantal artsen te zien die ervaren zijn liposuctie bij lipoedeem uit Nederland. Uiteraard zijn er nog velen meer!

Ervaringen

Patiënten aan het woord over liposuctie

Zoals eerder gezegd is de zorgautoriteit niet overtuigd van het nut van liposuctie. Het is ook ervaren door vrouwen dat vet terugkomt, weliswaar op een andere plek. (Ervaringen wisselen red.) Laten we dus de patiënten zelf aan het woord, over de ingreep, maar vooral ook de resultaten na de behandeling.

Patiënten verhaal

ELMIE

elmie voor

Foto 1 is voor mijn operaties in september 2015  en foto 2 is eind 2019. Mijn laatste operatie is bijna 3 jaar geleden. Ik ben 8x geopereerd door Dr Schift en er is totaal 45 liter lipoedeemvet verwijderd (voornamelijk benen, maar ook een beetje buik, billen, heupen en armen) . Door secundair lymfoedeem ben ik nog altijd afhankelijk van compressie. Hier wat feiten op een rijtje:

Voor de operaties had ik veel dagen waarop ik amper 500 meter kon lopen aan één stuk. Nu loop ik bijna 14 km en zelfs op slechte dagen is een km of 7 geen probleem.

Voor de operaties had ik veel pijn en gebruikte ik dagelijks 2 a 3x per dag zware pijnstillers. Nu ben ik niet al m’n pijn kwijt, maar denk wel 70% en ik gebruik zo goed als geen pijnstillers meer.

Voor de operaties lukte het amper mijn contract van 18u vol te houden. Nu werk ik 28 uur, maar ook zeer regelmatig 32 uur.

Na een dagje weg moest ik dagen herstellen, nu heb ik veel meer energie en ben ik eigenlijk de volgende dag al weer helemaal fit of zelfs eerder. Dit betekent dat ik minder rekening hoef te houden met wat ik nog wel wat kan plannen in de avond na bijvoorbeeld een dag werken. Dat is helemaal geen probleem meer.

Ik heb nog altijd lipoedeem en lymfoedeem. Ik ondervind hier alleen veel minder hinder van dan voorheen.

elmie na
Patiënten ervaring

Irene

IMG 20131015 WA0001

In 2008 heb ik een liposuctie ondergaan waarbij er in mijn linkerbeen 4 liter vet is weggehaald. Er kon veel en veel meer uit, maar de behandeling was voor mij zo heftig, dat er gestopt moest worden en ik heb nooit meer het andere been durven doen. 

Ik ben dus wel een heel erg mooi voorbeeld om goed te kunnen vertellen wat voor mij de verschillen nu zijn in het dagelijkse leven met mijn twee verschillende benen.

Naast dat je het natuurlijk nog ziet, zeker zoals op de foto (ik zat met mijn voeten in zo’n bak met visjes) heb ik overduidelijk pijn verschil ervaren. Warmte, kou, pijn bij lopen, uithoudingsvermogen met lopen….mijn geopereerde been verdraagt alles stukken beter! 

Ik ervaar geen nare afknellende gevoelens meer, het is soepeler… het is echt een groot verschil!

Wat ik wel gemerkt heb is dat na de operatie en het herstel ik op een andere plek ben gaan groeien. Plekken zelfs (meervoud)
Mijn bovenarmen zijn enorm dik geworden en op mijn heupen heb ik hele dikke bulten gekregen. Over mijn gehele lichaam is het vet toegenomen, ondanks non stop letten op voeding en beweging. 
Mijn tip? Als je gaat voor liposuctie, zorg dan dat je het echt op zoveel mogelijk plaatsen laat doen, want het komt echt op andere plaatsen terug. Ik heb altijd vermoed dat het lichaam een soort interne vetknop heeft, dat het onthoud hoeveel vet je hebt en als je er wat uithaalt…. dat het hoe dan ook zorgt dat het terug komt, met extra! 
Het boek “Vet Belangrijk” van Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum onderschrijft dit ook. Het lichaam heeft inderdaad zo’n mechaniek! 

vet belangrijk

 

Lotgenoten contact

Op zoek naar online contact met lotgenoten?

Hieronder vind je de facebook groep waar vrouwen bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen of advies te vragen met betrekking tot liposuctie. 
Hier vind je alles met betrekking tot artsen, prijzen, operatie ervaringen en ga zo maar door…