Oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage en LPG

Irene Captijn blog

Door Irene Captijn

Manuele lymfedrainage wordt meestal uitgevoerd door een oedeemtherapeut. Dat kan een huidtherapeut zijn of een oedeemfysiotherapeut.

Even iets in het kort over ons lymfestelsel. De lymfevaten liggen heel dicht onder de huid en vervoeren net als het bloedvatenstelsel vocht. Het lymfevocht is helder vocht, met hierin afvalstoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ziekteverwekkers en afvalstoffen. 

Het bloed in de bloedvaten wordt rondgepompt door het hart. Iedere samenknijping van het hart, zorgt voor het voorstuwen van het bloed. Dit is niet zo bij het lymfestelsel. Het vocht dat daar doorheen gaat, wordt voortbewogen door de spieren. Misschien heb je zelf weleens gemerkt, dat als je een dag lang gezeten hebt, je voeten en enkels wat dik en stijf aanvoelen. Op het moment dat je dan weer gaat lopen, verdwijnt dit vervelende gevoel. Dit komt omdat de spieren tijdens het bewegen het stilstaande lymfevocht in beweging zet en dus af laat vloeien. Dit is voor de lymfen de enige manier om te kunnen stromen!

lymfevaten benen

Lymfoedeem is iets anders dan lipoedeem! Bij lymfoedeem is er zwelling van bijvoorbeeld een arm of been , zonder dat de andere kant aangedaan is. Het probleem van zwelling wordt ook veroorzaakt door vocht en niet door vet.
Bij lipoedeem is er een symmetrische zwelling (dus aan beide kanten van het lichaam) door vetophoping. Je kunt in de zwelling dan ook geen putjes drukken, zoals je bij lymfoedeem wel kunt. 
Mocht lipoedeem al langer bestaan, ongeveer 10 à 15 jaar, dan kan er ook een lymfoedeem bij komen. We noemen dit dan ook wel lipo-lymfoedeem. 

Vrouwen met lymfoedeem zullen altijd kousen dragen. Bij lipoedeem wordt dit ook geadviseerd. De vetzwelling zal er niet door afnemen, maar de hoop is er , dat een lymfoedeem wellicht voorkomen of uitgesteld kan worden. Ook ondersteunt het het vaak slappere bindweefsel van de ledematen. 
Let op! Door de drukgevoeligheid van het vet bij lipoedeem is het lang niet altijd prettig om compressie materiaal te dragen!

Manuele lymfedrainage is een massagevorm die gericht is op vochtafvoer.

Oedeemtherapie bij lipoedeem is er op gericht klachten te verminderen. Denk hierbij aan een zwaar, vermoeid of pijnlijk gevoel in armen of benen.  Bij deze therapie wordt gemasseerd met een zachte, licht draaiende beweging die geen pijn doet. Om het resultaat van de behandeling zo lang mogelijk te behouden, kan de therapeut u een zelfdrainage aanleren die u dan thuis zelf uit kan voeren.
In ernstige gevallen is er ook een mogelijkheid om een lymfepress thuis te huren. Dit is een apparaat die helpt de zwelling te verminderen.
Ook lymftaping kan het proces ondersteunen.

Wist je dat als je al je lymfevaten achter elkaar zou leggen, dat je 200.000 km neer zou kunnen leggen? 

Meer voor de lymfen

Over LPG of endermologie

De endermologie behandeling is gebaseerd op een diepe, mechanische bindweefselmassage die voor een sterke verbetering van de stofwisseling en bloedcirculatie zorgt. Bij deze methode worden huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel behandeld met een apparaat, de LPG. De mechanische stimulatie van cellen, endermologie genoemd, maakt het mogelijk de huid opnieuw te activeren op een natuurlijke en pijnloze manier. Het kan worden ingezet voor zowel medisch als esthetisch gebruik.

De indicaties voor medische behandelingen zijn:

  • Littekens na brandwonden
  • Hypertrofische- en atrofische littekens
  • Fibrose
  • Bestraalde huid
  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem
  • Sclerodermie
  • Voor- en nabehandeling van chirurgische ingrepen (liposuctie)
    Bron: Dermmedic.nl
lpg apparaat

Oedeem

Ervaringen bij lipoedeem

Het volgende stukje is geschreven door een patiënte met lipoedeem die behandeld is bij Lorist Kliniek huidtherapie uit Hellevoetsluis welke ik met toestemming mocht delen!

Lipoedeem. Een moedig ervaringsverhaal met foto’s van een van onze patiënten…

Afvallen werd er altijd gezegd, hoe erg is het om dat iedere keer weer te horen.
Ik heb niet opgegeven en ben blijven vragen en zoeken, uiteindelijk na meer dan 20 jaar en een aantal huisartsen later is er een diagnose gesteld. Oktober 2015 doorverwezen naar de dermatoloog: mevrouw u heeft Lipoedeem niet dat er wat aan te doen is maar zorg dat u op gewicht blijft en dat het niet verergert. Met stomheid geslagen en met een hoop vragen stond ik na een kwartier weer buiten.

Daar moest ik het mee doen, wel fijn dat ik nu uiteindelijk weet wat er uiteindelijk aan de hand is.
Hoe nu verder?? Dit is mijn verhaal in het kort.

Daarna volgde een zoektocht hoe wat en waarom en wat kan ik er aan doen. Via via begin 2016 bij Lorist Kliniek Huidtherapie terecht gekomen. Wat een warm bad, er werd naar je geluisterd en alles werd goed uitgelegd en dat er zeker wel wat aan de te doen was. Wel werd er bij vermeld dat het een lang traject is met ook veel inzet van mijn kant maar dat vond ik niet erg.

lorist lpg en mld

Het resultaat na 9 maanden spreekt voor zich. 2 keer per week of soms 3 keer per week behandelingen. Kousen en broek aangemeten ook niet echt een pretje maar alles voor het goede doel. De pijn die ik 24/7 aan de benen heb is sterk terug genomen en is ook niet meer 24/7 aanwezig, dat is echt een overwinning. We zijn begonnen met MLD manuele lymfe drainage en daarna langzaam opgebouwd met het LPG apparaat en af en toe ook de lymfepress. Later een pak (catsuit) aangeschaft zodat er wat hoger behandelt kan worden met het LPG apparaat, het is soms even lastig om deze aan te trekken maar het resultaat is bij mij echt super goed. 
Mijn kousen en broek tezamen draag ik alleen als ik veel en lang moet reizen. Het laatste paar kousen welke zijn aangemeten bevallen mij het beste en draag ik alleen als ik enorm veel last heb.
Naast de behandelingen bij de huidkliniek sport ik ook nog op de bellicon (mini trampoline). Dit is voor mij de manier om zonder heel veel pijn toch te sporten en hiermee wat centimeters te verliezen en de vocht huishouding op peil te houden.

image

Het heeft mij heel veel energie en tijd gekost maar ik ben super blij met het behaalde resultaat.
Het is hard werken en vergt erg veel geduld en doorzettingsvermogen, maar ik ben erg blij dat ik Lorist Kliniek Huidtherapie heb gevonden en dat ze mij hierin onvoorwaardelijk steunen. Dit is ook de rede dat ik toestemming heb gegeven om mijn voor en na foto’s te laten zien.
Met heel veel geduld en doorzettingsvermogen is er wat aan te doen, voor mij is het al fijn om minder pijn te hebben. Dat het er dan ook na 9 maanden zo uit ziet en er uiteindelijk ook wat centimeters af zijn is mooi mee genomen en voelt als een overwinning.

Mijn motto is ook al is het soms erg moeilijk. Geef nooit op!!

Andere ervaringen

LPG & MLD

Ik was net 18 toen ik de diagnose lipoedeem kreeg. De dermatoloog wist er echter niet veel over en dus ben ik via lotgenoten gewezen op manuele lymfe drainage (MLD). Ik ben terechtgekomen bij een huid/oedeemtherapeute bij mij in het dorp. Zij masseert me sindsdien 1 a 2 keer per week. Dit word gedaan met de hand. Een jaar geleden hebben we ook lpg geprobeerd met een Wellbox apparaat. Echter deed dit enorm veel zeer bij me. Zelfs op de lichtste stand. Dus na een paar keer zijn we maar weer teruggegaan naar de oude MLD behandeling met de hand. Voor mij heeft dit als voordeel dat harde plekken en knopen in de lymfeklieren veel beter gevoeld kunnen worden en gerichter gemasseerd kan worden. Dan is de massage ook niet altijd geheel pijnvrij maar helpt wel veel. 8 van de 10 keer moet ik na de behandeling vaker naar het toilet om te plassen. Wat wil zeggen dat er vocht word afgevoerd. En ik merk dat ik meer pijn krijg wanneer ik of mijn therapeut bijvoorbeeld op vakantie ben. Dan probeer ik zelf te masseren. Dit heb ik van mijn therapeut geleerd. Maar mijn therapeut is beter haha!
Elmie
Lipoedeem
Ik heb MLD al sinds vorig jaar en ben blij met de massage. De massage werkt goed omdat ik vaak naar de wc moet, maar ik drink ook water of thee doordeweeks al. Bobbels onder mijn knieën zijn stukken minder geworden en merk ook dat mijn huid minder gespannen is. Ik ga naar een huidtherapeute in Druten en ze zijn ook gespecialiseerd in lymfoedeem, lymfoedeem bij borstkanker patiënten en littekenmassage Dermediq is de naam van het bedrijf en is gevestigd in Druten, Beuningen, Cuijck en Nijmegen.
Melissa
Lipoedeem
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de behandeling met het LPG apparaat als heel gevoelig heb ervaren. Gelukkig is de stand aan te passen. Persoonlijk hoopte ik dat er vocht af zou vloeien, maar MLD hielp mij beter.
Saskia
Lipoedeem
Zelf doen!

Droog borstelen

Droog borstelen, ondersteun het lymfestelsel!Droog borstelen is iets dat je zelf gemakkelijk thuis kunt doen om het lymfatische systeem te ondersteunen. Alles wat je nodig hebt is een doucheborstel met het liefst natuurlijke haren. Lees hier meer over in het blog over droog borstelen!

Droog borstelen lipoedeem