Ongevraagd Lifestyle Advies Is Schadelijk!

Ongevraagd lifestyle advies – Wanneer je compleet over het hoofd ziet dat we hier niet stilzitten, wachtend tot jij een keer naar voren komt met je inzichten.

Velen missen dit punt niet alleen, ze praten ons gelijk schaamte aan. We moeten ons slecht voelen, onszelf haten en altijd klaar staan om de laatste dieet- of sporthype te proberen. Er wordt verwacht dat we gelijk op elk advies inspringen, ongeacht wat het is. Alsof het om een gouden kaartje naar Willy Wonka’s Chocoladefabriek gaat, aangeboden door Mr. Wonka zelf.

Chocola… Waar was ik ook al weer?

woman 674977 640

Precies. Dat is wat teveel mensen echt denken. Dat ik continu denk aan junkfood. Dat ik sinds de vorige eeuw de binnenkant van een sportschool niet meer gezien heb. Geen van beide is waar. Het is niet fijn, om het even zacht uit te drukken, om een gesprek te zien escaleren en dat ik opeens mijn levenskeuzes moet verdedigen en keer op keer weer uit moet leggen waarom ik eruit zie zoals ik eruit zie. Dat zou ik niet moeten hoeven doen. Dat niet alleen, het is net zo nutteloos als uitleggen waarom mijn ogen groen zijn en mijn voeten klein. Ik heb gewoon lipoedeem. Het is een deel van me – of dat nou leuk is of niet.

De werkelijkheid is dat wij de nieuwe rokers zijn. Mensen denken dat het acceptabel is om ons zomaar de les te lezen. We zitten niet alleen met lipoedeem, maar ook met de heersende foute aanname dat gewicht enkel draait om het calorieën in en calorieën uit principe. Daardoor krijgen we automatisch de schuld van ons overgewicht, en vandaar de verplichte schaamte.

Het is een oneerlijke beoordeling die op zijn zachtst gezegd niet constructief is voor diegenen die moeite hebben met het accepteren hoe ze eruit zien. Door hun eigen (tijdelijke?) enthousiasme over een specifiek trainingsregime of dieet op ons te projecteren, zijn ze als een olifant in de porseleinkast, en doen meer kwaad dan goed. Misschien menen ze het goed, maar ik zal nooit iemand zijn die 1 kilo in een week verliest, laat staan meerdere weken op een rij. Beweren dat zij hier wel een oplossing voor weten, is beledigend. Het impliceert dat ik niet hard genoeg mijn best heb gedaan. En het droevigste? Tijdens hun pogingen om me specifieke adviezen op te dringen, zie ik vooral hun eigen obsessies en frustraties over hun lichaam die ze op mij projecteren. Of ze etaleren hun zogenaamde morele superioriteit, wat eigenlijk verachtelijk is.

Het is niet alleen irritant. Veel advies wat ik krijg is gewoon slecht voor me en allesbehalve medisch verantwoord. Het is ongelooflijk dat mensen denken dat ze lifestyle advies kunnen geven aan een chronische patiënt, ongeacht de aandoening, gebaseerd op iets wat ze in een blad hebben gelezen of hebben gezien in een gesponsorde TV show. Als onze dokters dat deden, zouden er zeker weten consequenties zijn!

De ongevoeligheid als het op overgewicht aankomt, is niet te bevatten. Zoveel mensen met lipoedeem (of obesitas) lijden aan depressies, gebrek aan eigenwaarde, een negatief zelfbeeld en/of eetstoornissen. Maar die gevoelens worden als passend voor onze huidige staat gezien en zouden ons aan moeten moedigen een gezondere levensstijl aan te nemen. De boodschap dat mensen met een maatje meer minder waard zijn, is wreed. Verandering is niet aan de orde. Soms ligt dat aan een medische aandoening, soms is iemand gewoon nog niet klaar om de uitdaging aan te gaan en soms – tada – zijn ze tevreden zoals ze zijn.

Gewicht is zo’n beperkt perspectief. Het zegt niet of je een gezonde levensstijl hebt. Kijk maar naar Whitney Way Thore van het programma My Big Fat Fabulous Life:  ja, zij heeft een maatje meer door haar chronische ziekte, maar is ook super fit en heeft een gezonde levensstijl.

Ik weet dat sommigen onder ons wanhopig proberen te bewijzen dat lipoedeem niet onze eigen schuld is en aangeven dat we maar zeer weinig eten, zo niet onszelf uithongeren. Ik vind dat we onszelf niet zouden moeten hoeven verdedigen. Het feit dat sommigen van ons zichzelf uithongeren is vreselijk! Is dat wat er nodig is om te ‘bewijzen’ dat we echt ons best doen?! Dat is gekkenwerk! We moeten die verontschuldigende houding laten varen. We hoeven hun onwetendheid niet tegemoet te komen en feiten te rechtvaardigen. Ik ben er klaar mee. Dit is hoe ik me tegenwoordig voel:

Tenzij je een dokter bent met kennis van lipoedeem, probeer eerst maar eens een tijdje in mijn schoenen te staan, of hou je mond.

Vertaald uit het Engels door Anne Levering en Tatjana van der Krabben.

welcome

Tatjana is ook auteur van het boek Welcome. Van de opbrengst van haar debuut roman gaat 50 cent naar onderzoek van lipoedeem! Om het ebook te kopen klikt u HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *