Jose
Een specialist vertelt...

Hoe zit het met vergoeding van kousen en therapie?

José Boekelmans is huidtherapeute  en heeft de opleiding Huidtherapie aan de Hogeschool van Utrecht afgerond in 2013. Ze is werkzaam bij Simone de Wildt | Huid- & Oedeemtherapie  en is werkzaam in de praktijk in Ewijk en in Malden.

Ik zie geregeld wat vragen / onduidelijkheid voorbij komen over de vergoeding van de behandelingen en de hulpmiddelen. Ik als huid- en oedeemtherapeut weet er natuurlijk alles vanaf dus hierbij een uitleg over hoe en wat rondom de verzekering.

Basisverzekering: Wij als burgers van NL zijn ons verplicht te verzekeren voor zorg. De minimale verzekering die iedereen moet hebben is de basisverzekering. De vergoedingen die hieronder vallen zijn bij iedere verzekeraar hetzelfde en wordt er geen onderscheid gemaakt. Alles wat uit de basisverzekering vergoed wordt heeft invloed op je eigen risico!

Aanvullende Verzekering: je kunt je extra verzekeren voor therapieën en/of hulpmiddelen wanneer je weet dat je dit vaker gebruikt. Dit zijn de aanvullende pakketten die vaak per verzekeraar onder verdeeld zijn in mogelijkheden met de daar bijhorende verschillende hoogte van vergoedingen. Alles wat vergoed wordt uit de aanvullende verzekeringen heeft geen invloed op het eigen risico.

“Nieuwe zorgvragers verzuchten nog weleens dat ze een compressiekous moeten dragen. Ik weet juist dat ze het heel plezierig gaan vinden, zodra ze merken hoeveel baat ze erbij hebben. Ik ben zelf kousen gaan dragen om ervaringen te kunnen delen. Nu wil ik ze niet meer kwijt!”

Betty van Bemmel, aanmeetdeskundige (Mathot)

Vergoedingen

Steunkousen

Iedereen heeft recht op twee paar steunkousen per jaar. Bij de ene verzekering is dit per kalenderjaar maar bij de andere gaat het in wanneer het eerste paar besteld is (dus in mei 2020 dan mag je in mei 2021 weer kousen).

Kousen aanvragen heeft invloed op het eigen risico! Noodzakelijk: verwijsbrief van specialist of huisarts.

Allerlei andere hulpmiddelen zoals Farrow wrap, Jovipak, Circaid ed. worden helaas niet standaard vergoed. Dit is verschillend per zorgverzekeraar. Informeer dus vooraf bij uw zorgverzekeraar of dit vergoed wordt. Noodzakelijk: verwijsbrief van specialist of huisarts.

Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage (of andere therapieën wat onder oedeemtherapie valt) kan op twee manieren vergoed worden:

A: vanuit de aanvullende vergoeding, dit verschilt dus per persoon en per verzekeraar. Noodzakelijk is een verwijsbrief voor oedeemtherapie voor lipoedeem.

B: bij een chronisch indicatie wordt het vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. Eerste 20 behandelingen moeten zelf betaald worden alvorens de chronische indicatie in gaat.(bent u aanvullend verzekerd en heeft u vergoeding voor oedeemtherapie vanuit het aanvullende pakket, dan wordt dit van de 20behandelingen af getrokken.

Voorbeeld: u heeft 13 behandelingen oedeemtherapie vanuit uw aanvullende zorg, u moet er dan nog 7 zelf betalen alvorens de chronische indicatie in gaat). Noodzakelijk : verwijsbrief van specialist of huisarts. Vaak eisen de zorgverzekeraars dat de indicatie i.c.m. lymfoedeem is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Let op! Heeft u een chronische indicatie? Dan zou het kunnen zijn dat de zorgverzekeraar ieder jaar een verwijsbrief wil. Dit is ook weer per zorgverzekeraar verschillend!

Quadrivas

Quadrivas wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het is wel mogelijk om een deel terug te krijgen via de belastingdienst, dus bewaar de bonnen goed! Een belastingadviseur kan je adviseren over hoe deze bonnen in te dienen. 

Liposuctie

Liposuctie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Prijzen kunnen per behandelaar verschillen, maar reken zeker op duizenden euro’s.
Er zijn vrouwen die hiervoor een crowdfunding opzetten.

artsen lipoedeem